lundi 31 janvier 2011

Zatoichi

 Tipul asta din titlu e un personaj de foileton japonez,un maseur itinerant care pretinde ca e orb. Practicant de  iaido ,foiletonul e povestea calatoriei lui prin viata. "Cu ochii-nchisi,vezi mai bine oamenii",spune Zatoichi.

 Acum ceva vreme ma gândeam sa scriu cum mi s-a parut mie Afghanistanul. A fost,totusi,un "teatru" serios,poate cel mai serios din punct de vedere al riscului fizic,si mai ales a frecventei riscului ala. Am avut norocul sa ajung acolo când aveam deja destui ani de serviciu,si chestia asta mi-a ajutat foarte mult.Si mie,si superiorilor mei,unii tinerei-tinerei. Voiam sa scriu - nu neaparat despre ce si cum faceam pe-acolo,eu si camarazii mei- ci despre cum am perceput eu atunci lucrurile si cum le vad acum,cu un oarecare recul .Voiam sa scriu,dar m-am luat cu ...viata si am amânat. Asta pâna acum câteva zile,când maimutarelile pe care le gasiti pe posturile de mai jos m-au facut sa revin pe chestia asta numita blog. Într-un fel,îmi pare rau ca am fost atât de brutal. Sunt convins ca -daca asta s-ar fi întâmplat acum doi ani- am fi râs,si eu si camarazii mei. "Vrei sa vii în Afghanistan ? Vrei sa te joci de-a vânatorul de talibani ? Vrei sa fii ca noi ? Vino,domnule,vino si ramâi aici ! ". Si am fi baut o bere,doua,noua... noi între noi.

 Mi-am regasit,însa,pentru o zi-doua,niste reflexe pe care încerc din rasputeri sa le sterg din min(t)e. Acolo,în armata unde am fost eu,sunt multi oameni care vin din multe parti ale planetei. Sunt o multime de tipi bine,seriosi,dar si altii -multi si ei- care în viata dinainte au fost spargatori,borfasi,hoti de buzunare,dezertori,escroci. E o fauna întreaga. Ei bine,frecându-te ani întregi de tot soiul de oameni,de toate natiile si toate religiile si culorile posibile,încet-încet,pe nebanuite,începi sa devii foarte selectiv : bagi mâna-n foc numai pentru tine si cei care au fost cu tine. În rest,încerci sa te tii departe de cei pe care nu-i cunosti.
 Mai e ceva : oricine a trecut vrodata prin procesul de selectie de la 1er Règiment Etranger stie cum e cu Gestapo-ul. Sunti niste neni acolo,unii dintre ei par pur si simplu oamenii nepotriviti la locul nepotrivit : caporali,caporali-sefi,subofiteri superiori... . Treaba lor,dincolo de a evalua capacitatea pulmonara si rezistenta psihica a candidatilor,e sa vada cu cine au de-a face. Dincolo de verificari prin STIC,Judex,SIS,etc.,e important sa stii cine e persoana care bate la usa si vrea sa intre. Sigur ca se fac tot felul de stagii cu politisti si jandarmi,sigur ca exista tot felul de cursuri...dar e ceva care nu se poate învata -dar pe care se mizeaza destul de mult : trecutul celor care fac parte din acel mult-hulit Gestapo (hulit,caci nimanui nu-i place sa ajunga vreodata la OSPR sau la DSPLE,sa dea interview-uri).  Pe scurt : se pun acolo oameni care sunt asa de buni gradinari,încât e dificil sa le vinzi castraveti. Nu e imposibil ,e doar dificil.
 Ei bine -si asta e motivul pentru care spun ca într-un fel îmi pare rau- eu am luat ca pe un afront personal o chestiune care de fapt e doar o tulburare narcisica a unei persoane. E o boala mintala,cunoscuta,catalogata.Nu stiu de ce am asteptat eu luni întregi sa mi se spuna "bai nene,am încercat si eu marea cu degetul...îmi pare rau,scuze,bla-bla".  Mi-am amintit cazul doctorului Romand,tipul acela care a pretins o viata ca e medic la OMS si care a sfârsit prin a-si omorî familia. Mi-am recitit indignarea internetizata (ce sa-ti spun ! m-am indignat ! nu s-a mai învârtit Pamântul de indignarea mea!) si tot stau si ma gândesc : oare e mai bine sa fii precum Zatoichi asta din titlu,sa pretinzi ca nu vezi si sa tai dintr-o bucata cu sabia,sau sa tii ochii deschisi ?
 Înca nu stiu. Ma duc sa ma culc,sa "supraveghez plafonul" cum se spunea pe la noi. Când dorm,nu mai am nici o întrebare.

6 commentaires:

  1. Intelept Zatoichi.Face pe orbul, ca sa nu mai fie "orbit" de forma ci "sa priveasca" lucrurile in esenta.Fondul e important nu forma.Vazul e un simt supra-apreciat...si n-am citit cartea :))

    Legat de cazul "B.D. la munte si la mare" , nedumerirea mea e alta. De unde atata energie alocata subiectului, cand nea' specialu'_lu'_peste_prajit SASulik, miroase a impostura de la 1 km departare? Cum sa-ti pierzi vremea cu astfel de specimene !? Am intalnit si eu cameleoni d-astia perversi cu enspe mii de fete...sunt de evitat. Ai mai demascat un impostor, dar ce folos? Din pacate, sunt atat de multi... .In Romania impostura e sport national!!

    RépondreSupprimer
  2. Da,dar omul a facut ce a crezut ca e bine.FIecare in patratica lui,dupa posibilitati si buget.

    RépondreSupprimer
  3. E foarte simplu,în ceea ce priveste energia cheltuita : atunci când a fost vorba doar de "colegiiii..." adresat celor din România,nu m-a prea deranjat. Când a întors-o cu francezul care e el care nu e francez (vezi completarea la "Impostura..." ) m-am enervat. De pilda,pe Cne. Leflem l-am întâlnit înainte ca CCH. Penon sa moara acolo. Magalie Penon,sora lui,e maritata cu un alt camarad,mort tot acolo. E o lume mica,si daca aparea un american sau englez care zicea ca a facut si a dres...mai mergea. Dar sa vina unul...Sandulescu din Pipera colt cu Dorobanti...e prea mult. Sandulescu poate sa-i insulte pe ai lui cât vrea. Pe ai lui,treaba lui. Pe ai mei...nu! Si -ca sa nu umblu prin oras sa-i rup capul (respect legea,uneori..) am cheltuit ceva energie si am facut...ce am facut. Acum îmi pare rau : trebuia sa-l caut si sa-i rup capul. La propriu.

    P.S "Zatoichi" e un telefilm,iar Takeshi Kitano a facut un film (chair asa se cheama,"Zatoichi")care prin simplitatea lui,mie mi-a placut.

    RépondreSupprimer
  4. "Pe ai lui,treaba lui. Pe ai mei...nu!" respect Chef!!

    RépondreSupprimer
  5. Ia o pauza de misiuni ori de plictisitoare viata de cazarma, lasa cainele sa doarma la umbra ghiftuit, priveste pe sub sprancene lung, in zare ori in tine, si pune mana si mai scrie.
    marius

    RépondreSupprimer
  6. Cand mai scrii pe acest blog d.nule Boribum ACH???

    RépondreSupprimer